Sağlıklı ve güzel bir cilt için doğru beslenme
Sağlıklı ve güzel bir cilt için doğru beslenme
Deri en büyük organımızdır ve işlevsel olarak çok yönlüdür. Deri vücudumuzu korur, vücut metabolizmasında görevler üstlenir ve bağışıklık sisteminin bir parçası olarak vücut savunma sisteminde ve dolayısıyla genel sağlıkta önemlidir.
Güzel bir cilt sağlığımız hakkında çok şey söyler. Kötü bir ten rengi vücutta bir şeylerin yanlış olduğunu gösterebilir – örneğin beslenmenizin dengeli olmadığını. Kuru veya hassas cilt, yetersiz beslenmenin bir işareti olabilir. Doğru beslenme ile cilt yaşlanmasının azalmasına ve daha iyi bir ten rengine katkıda bulunulabilir. Cilde gerçek bir iyileşme artışı sağlayabilecek birçok yiyecek vardır. Lekeli cilde karşı neler yapabileceğinizi, erken kırışıklıkları nasıl önleyebileceğinizi, sağlıklı ve güzel bir cilt için genel olarak hangi yiyeceklerin yenmesi gerektiğini anlatacağız.
Güzel bir cilt için ipuçları
- Şekerli gıdalardan, Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan ve süt içeren ürünlerden kaçının
- Çinko içeren besinler sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Çinko, hücre bölünmesi için özellikle önemlidir. Cilt sürekli kendini yenileyen bir doku olduğu için bu mineralin yeterli miktarda sağlanması, sağlıklı gelişimi için önemlidir.
- Cildinizi destekleyen yiyecekleri tercih edin. Örneğin B 2 vitamini , hızla büyüyen hücreler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve bu nedenle cilt için iyidir. Hücreleri daha dirençli kılar. B 2 vitamini yağsız ette, kepekli tahıllarda ve lahana gibi sebzelerde bulunur.
- Omega-3 yağ asitleri sadece kalp sağlığına değil aynı zamanda cilde de faydalıdır. Nem ve esneklik sağlarlar. Omega-3 yağ asitlerine örn. B. balık, ceviz ve keten tohumu.
Lekeli cildi önleyin veya hafifletin
Saf olmayan cildin farklı nedenleri olabilir.Cilt vücuttaki çeşitli problemlerden kaynaklı olarak etkilenebilir. Cilt lekesi, örneğin sivilce gibi hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumda bir dermatologdan tavsiye almalısınız. Altta yatan bir cilt hastalığı yoksa, beslenme genellikle önemli bir rol oynar. Lekeli cilt problemleriniz varsa, aşağıdaki yiyeceklerden ve besin bileşenlerinden kaçınmanızı öneririz:
- Şekerli yiyecekler: Tatlıların yanı sıra beyaz ekmek, unlu mamuller ve benzeri gıdalardan yüksek şeker alımı, insülin hormonunun salınımının artmasına neden olur ve böylece lekeli ciltle biten bir zincir reaksiyonu başlatır. Çünkü kandaki yüksek insülin konsantrasyonu saç köklerini büyütür ve erkeklik hormonu olan androjenlerin üretimini arttırır. Bunlar da artan sebum üretimini ve kornifikasyonu uyarır. Bu dinamik süreç, cildin yoğun şekilde iltihaplanmasına neden olur. 1
- Süt içeren ürünler. Sütteki protein aynı zamanda insülin üretimini de uyarır, ancak IGF-1 (İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü 1) adı verilen hormonun üretimini de uyarır. Bu hormonlar, lekeli cildin gelişimini artırır.
Genel olarak, sağlıklı cilt aynı zamanda vücudun toksinleri atıcısıdır. Vücudumuz bunları yiyecekler ve nefes yoluyla değil, aynı zamanda alkol tüketimi ve sigara yoluyla da emer. Bağırsaklar ve karaciğer gibi detoksifikasyondan sorumlu diğer organlar artık toksin miktarını kaldıramadığında, cildin yardım etmesi gerekir. Toksinler daha sonra gözeneklerden dışarı atılır ve bu da cildin görünümünü olumsuz etkiler. Birçok cilt problemi bağırsak bozukluklarına kadar izlenebilir.
Lekeli cilt, çinko içeren besinler ile de önlenebilir. Çinko, cildin çalışması için önemli olan doymamış yağ asitlerinin metabolizmasında rol alarak ciltteki yağ miktarını kontrol etmeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini uyararak ciltteki iltihaplanma süreçlerini yavaşlatır. İz element çinko, kolajen oluşumuna da iyi gelir ve iyileşme süreçlerinde destekleyici bir etkiye sahiptir ve böylece sağlıklı ve güzel cildi ve genel olarak bağışıklık sistemini geliştirir.
Lekeli ciltlere neler iyi gelir:
- Su veya şekersiz çay gibi bol sıvı tüketimi
- Çinko içeren yiyecekler
- Süt ürünleri, şeker ve karbonhidratların azaltılması (örn. Beyaz ekmek)
- Nikotin ve alkolden uzak durun
Kırışıklıklar ve Yaşlanma Karşıtı
A Vitamini, koenzim Q10, UV koruması – birçok kırışıklık önleyici krem için mucize tarifi gibi görünüyor. Nitekim bunlar cilt yaşlanmasını ve kırışmayı geciktirebilir. Bununla birlikte, pahalı kremlere yatırım yapmanız gerekmez – doğru beslenmenin yaşlanmayı geciktirici etkisi de olabilir.
Cildin iyi görünmesi söz konusu olduğunda, biotin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitaminleri özellikle önemlidir.
A vitamini, cildin yapısında ve sağlığında önemli bir rol oynar. Normal cilt fonksiyonuna katkıda bulunur. Yetersiz beslenme ve bakım , kuru cilt ve gözlerde kendini gösterebilir. C vitamini normal kolajen oluşumunu destekler ve bu nedenle kırışıklıkların engellenmesinde etkilidir.
Domates, diğer şeylerin yanı sıra vücutta antioksidan olarak rol oynayan karotenoidler içerir. Bunlar ayrıca beta-karoten (provitamin A olarak da adlandırılır) ve likopen içerir. Antioksidanlar, radikal temizleyici işlevleriyle erken cilt yaşlanmasının olası bir nedenine karşı korunmaya önemli bir katkı sağlar.
Cildimiz her gün ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmaktadır, bu da güneş yanığı ve fotohasarın ana nedenidir. Bu, reaktif maddeler, serbest radikaller yaratır. Bazı mikro besinler, hücreleri korumak için antioksidan görevi görür. Antioksidanlar, serbest radikalleri zararsız hale getirir.
Silikon, cilt ve bağ dokusunun bir bileşenidir. Silikon, proteinlerin birbirleriyle ve çok sayıda şekerle ağ oluşturmasında rol oynar. İkincisi, önemli kayganlaştırıcıların bir parçası oldukları için cilt ve bağ dokusunda önemli bir rol oynar.
Lezzetli ve Sağlıklı yaşlanma Karşıtı Gıdalar:
- İz element silikon – ör. B. kuşkonmaz, arpa, yulafta
- C vitamini – ör. B. greyfurt, kırmızı biber, çilek
- E vitamini – ör. B. tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar ve yüksek kaliteli yağlarda
- Koenzim Q10 -z. B. yağlı deniz balıklarında (ringa, somon, ton balığı, uskumru, sardalya), et, soya ve kuruyemişlerde
- Beta-karoten ve diğer antioksidanlar – koyu renkli sebze ve meyvelerde B. biber, ıspanak, blueberry, çilek veya avokado
Parlak cilt için hangi besinleri almalıyım?
İnsan cildi sürekli olarak çevresel faktörlere maruz kalan bir organdır. Kimyasallar ve çevresel etkiler cildin sağlığı ve görünümü üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Işıltılı bir cildi korumak için aşağıdaki besinlerin ve yiyeceklerin alımı dengeli ve doğru oranlarda alınarak sağlanabilir:
- Sağlıklı yağlar – avokado, balık ve kuruyemişte.
- Omega-3 yağ asitleri nem sağlar ve elastikiyet verir. örn. B. balık, ceviz ve keten tohumunda.
- B 2 vitamini (riboflavin) aynı zamanda büyüme vitamini olarak da adlandırılır. Hızlı büyüyen hücreler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve bu nedenle güzel bir cilt için gereklidir. B 2 vitamini yağsız ette, aynı zamanda süt ürünlerinde, tam tahıllarda ve lahana gibi sebzelerde de bulunur.
Su ve çay
Vücudumuz ¾ sudan oluşur. Vücudun düzgün çalışması için yeterli miktarda sıvı bu nedenle gereklidir. Cilt için su en iyisidir, ancak yeşil çay da uygundur. Asya’da popüler olan çay, polifenoller, flavonoidler içerir ve antioksidan bakımından zengindir – cilde iyi gelir ve yaşlanmanın etkilerine karşı korur.
Sağlıklı bir cilt için etkin bir içecek tarifi:
450 gr dondurulmuş çilek, 300ml elma suyu.
Çileklerin kısa süre çözülmesini sağlayın ve 300 ml elma suyu ile püre haline getirin. İçecek kremsi olduğunda bardaklara dökün ve tadını çıkarın.
Bu içecek, serbest radikalleri engelleyebilen fitokimyasallar ve vitaminler sağlar.
Rahatlatıcı ve sıkılaştırıcı bir yüz maskesi tarifi:
Soyulmadan ince kıyılmış bir salatalık
Biraz limon suyu veya bir çorba kaşığı salatalık suyu,
1 yumurtanın akı
1 çay kaşığı krema
20 damla gül yağı
Tüm malzemeler karıştırılır (dilimli salatalıklar hariç) kremsi karışım yüze sürülür. Üzerine salatalık dilimleri yapıştırılır ve 20 dk bekletilir. Daha sonra ılık su ile durulanır.
Avokado maskesi,
A, E vitaminleri ve biotin açısından zengindir.
Bir avokadoyu ezin, biraz doğal yoğurt ve balla karıştırın ve bir maske gibi cilde uygulayın. Yaklaşık 15 dakika bekletin. Ardından ılık suyla yıkayın.